Co jsme se naučili nového o houbách aneb krátká vzpomínka na mykologickou exkurzi s PaedDr. Jiřím Rothem

Tuto sobotu se konala mykologická exkurze vedená PaedDr. Jiřím Rothem a my jsme se jí společně celá rodina zúčastnili. A houby rostly. Sláva! Takováto exkurze probíhá tak, že běháte po lese a sbíráte jakékoli houby, co vám přijdou pod ruku. A pak si necháte panem Rothem určit jejich druh a především, zda jsou jedlé či nikoli. Před rokem jsme s Járou během této exkurze nasbírali pro nás do té doby zcela neznámé houby – šupinovky. Nejdříve jsme si je spletli s václavkami, ale když jsme se dozvěděli, že jsou také jedlé, rozhodli jsme se je přidat do směsi hub určených na naložení do octa. Byly vynikající a vůbec ne slizké jako václavky, a tak jsem si přála zase nějaké houby do octa. Jára chtěl pro změnu poprvé vyzkoušet mléčné kvašení hub. Dlouho to vypadalo, že si doma dáme spíše jen smaženici z bedel, které našel Máťa. Hub sice bylo poměrně dost, ale houbařů na exkurzi ještě více. Obsah košíku příjemně barevně ladily lakovky ametystové, žluté klouzky či oranžové ryzce (lakovky jsem si raději ověřila u pana Rotha). Do octa a na kvašení toho ale bylo málo. Nakonec jsme narazili na největší objev této exkurze – lišku žlutohnědou. A už to společně s šupinovkami a lakovkami na šest skleniček hub v octě vydalo. 🙂     Jára ještě po cestě k autu našel v příkopu strmělky mlženky a už měl konečně i něco na kvašení. Naše přání se nakonec splnila.

img_1015b

Určování hub

img_1027b

Tak tohle jsme si přinesli z lesa – pěkná směsice

img_1032b

Směs do octa: lišky žlutohnědé, lakovky ametystové, šupinovky a ryzce

img_1043b

Houby s octem

img_1068b

Nakvašené houby – strmělky mlženky přendané ze zelňáku a přichystané k uložení do lednice nebo břicha

 

Takže koho už přestalo bavit sbírat hnědé hříbky a přál by si poznat více poklady našich lesů, může se k nám připojit v květnu. To Amida bude pořádat mykologickou a bylinkářskou exkurzi pro rodiny s dětmi. A vůbec se nemusíte bát, že houby zrovna neporostou, o to více se dozvíte o bylinkách. 🙂