Spolehlivý recept na cuketovou nadúrodu

 

IMG_0498
Jako každý rok jsem po návratu z dovolené našla plnou zahradu cuket. Také to znáte?

 

Dnes jsem v lednici pohlédla na letošní nadílku cuket a při pohledu ven mi bylo jasné, že nastal ten pravý čas na výrobu čalamády. Cuketám se zima, která teď vládne venku, moc nelíbí. Už nerostou jako houby po dešti. Je jasné, že už více materiálu na cuketovou čalamádu mít nebudeme. Podělím se s vámi o recept. Použila jsem 3 kg cuket, 4 velké cibule, hlavičku česneku, 4 lžíce podravky, 5 lžic sójové omáčky, 2 lžičky čili, 1 lžičku zázvoru, 1 lžičku pepře a 3 lžičky soli. Pak středně velký protlak a půlku kečupu. Nejdříve jsem osmahla cibuli a k ní přidala cuketu a koření. Po půl hodině vaření bez poklice jsem přidala česnek, sójovou omáčku, kečup a protlak a na závěr ještě 10 min povařila. Hotovou směs jsem nalila do skleniček a dala zavařit do myčky na 70 stupňů. A zásobu na zimu mám hotovou. Tahle čalamáda je určená hlavně na topinky, ale my si ji s Járou (mužem) přidáváme skoro ke každému jídlu. Hodí se k rizotu, zapečeným těstovinám i třeba bramborám se špenátem. Takže dobrou chuť a žádné starosti, co s těmi cuketami! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *